Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στη μνήμη

Η επανεξέταση μιας σειράς ερευνών επιβεβαίωσε ότι η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει θετικά τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Epidemiology βασίστηκε στην ανάλυση 12 προγενέστερων ερευνών, 11 μελετών και 1 κλινικής δοκιμής, που αφορούσαν τη συσχέτιση ενός μενού πλούσιου σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο με την καλή λειτουργία της μνήμης.

Στην πλειονότητα των ερευνών (στις 9 από τις 12) φάνηκε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων μεσογειακής διατροφής -και χαμηλότερη κρέατος και γαλακτοκομικών- συνδέθηκε με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, μικρότερα ποσοστά νοητικής εκφύλισης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η επικεφαλής της μελέτης Ηλιάνα Λουρίδα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: «Το μεσογειακό μενού περιλαμβάνει νόστιμες και θρεπτικές τροφές. Σύμφωνα με τη συστηματική μας μελέτη, δείχνει ότι μπορεί να προστατέψει το γηρασμένο εγκέφαλο περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Η συσχέτιση αυτή δεν είναι καινούρια, όμως πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναλύει όλα τα υπάρχοντα δεδομένα».

Ωστόσο τα συμπεράσματα σχετικά με την ήπια νοητική εκφύλιση δεν είναι πάγια. Η ειδικός συμπλήρωσε: «Η μελέτη μας αναδεικνύει κάποιες ανακολουθίες στη βιβλιογραφία, γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί με πιο έντονους ρυθμούς».

 

elle.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *