Μεταβολισμός: τρικ & τιπς για super καύσεις

Απογείωσε το μεταβολισμό σου και κάψε καθημερινά δεκάδες παραπάνω θερμίδες…

Χρησιμοποίησε έλαιο καρύδας

Το έλαιο ινδικής καρύδας είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος και αποτελεί εξαιρετική πηγή τριγλυκεριδίων μεσαίας αλυσίδας (MCT). Τα MCT δεν αποθηκεύονται εύκολα ως λίπος, χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό όπως οι υδατάνθρακες, καίγονται γρήγορα ως καύσιμο και παρέχουν άμεση ενέργεια.

Δοκιμάστε αυτά: Αντικαταστήστε με υγρό έλαιο καρύδας (1 κουταλιά 116 θερμίδες) τα σπορέλαια στη μαγειρική ή προσθέστε το σε smoothies και milkshakes. Χρησιμοποιήστε στερεό έλαιο καρύδας αντί βουτύρου ή άλλου ζωικού λίπους σε ψήσιμο και τηγάνισμα φαγητών.

Περιόρισε τη φρουκτόζη
Η υπερκατανάλωση φρουκτόζης και παραγώγων αυτής, όπως το σιρόπι καλαμποκιού (υψηλό σε φρουκτόζη), προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλεί εναπόθεση λίπους στο ήπαρ και επιβραδύνει το μεταβολισμό.

Δοκιμάστε αυτά: Προτιμάτε πηγές φρουκτόζης πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Ελαττώστε την κατανάλωση φρουτοχυμών, τη χρήση κρυσταλλικής φρουκτόζης ως γλυκαντικής ύλης, καθώς και τα προϊόντα που μπορεί να την περιέχουν επιπρόσθετα, όπως γλυκίσματα, επιδόρπια γιαουρτιού και φρουτοποτά.

Απόλαυσε τα όσπρια κρύα
Τα μαγειρεμένα όσπρια που καταναλώνονται παγωμένα απευθείας από το ψυγείο περιέχουν πιο πολύ ανθεκτικό άμυλο σε σύγκριση με τα ζεστά. Το ανθεκτικό άμυλο δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό, τρέφει τα φιλικά μικρόβια του εντέρου και διεγείρει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία αυξάνουν το μεταβολισμό.

Δοκιμάστε αυτά: Μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες οσπρίων και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη χωρισμένα σε ατομικές μερίδες. Καταναλώστε τα παγωμένα κατευθείαν από το ψυγείο ή αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου – μην τα ζεσταίνετε ξανά! Προσθέστε ½ φλιτζάνι παγωμένα φασόλια, φακές και ρεβίθια σε σαλάτες λαχανικών και σούπες, συνδυάστε τα με ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες.

Μην τρως άλλο… πλαστικό
Ορισμένες χημικές ουσίες των πλαστικών που μεταναστεύουν στα τρόφιμα και από εκεί στον οργανισμό δρουν ως «ενδοκρινολογικοί ταραξίες», διαταράσσοντας την ισορροπία του ορμονικού συστήματος, αυξάνουν το τοξικό φορτίο του σώματος και αποδιοργανώνουν το μεταβολισμό.

Δοκιμάστε αυτά: Προτιμάτε γυάλινες ή χάρτινες συσκευασίες. Αποφύγετε πλαστικές φιάλες υγρών, πλαστικά ποτήρια, εύκαμπτες μεμβράνες τροφίμων. Μη βάζετε καυτά υγρά ή φαγητά σε πλαστικά δοχεία, μη μαγειρεύετε σε σκεύη με πλαστικές επιστρώσεις, μην επαναχρησιμοποιείτε τις φιάλες μιας χρήσεως.

Μείωσε τους υδατάνθρακες τις κρίσιμες μέρες
Από την 3η έως και τη 10η μέρα μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά 10-15% ημερησίως, με ή χωρίς αντίστοιχη αύξηση των πρωτεϊνών, βοηθά το γυναικείο οργανισμό να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Δοκιμάστε αυτά: Συμπεριλάβετε κάποιο αμυλούχο τρόφιμο σε κάθε γεύμα, π.χ. νιφάδες βρόμης, ρύζι καστανό, πλιγούρι, πατάτα, αλλά περιορίστε την ποσότητά του στο ½ φλιτζάνι ή όσο περίπου η σφιγμένη γροθιά σας. Αντικαταστήστε ένα μέρος των τροφίμων που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι λευκό, με τρόφιμα που περιέχουν συγκριτικά λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερες πρωτεΐνες, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακάς.

Μην κόβεις τους υδατάνθρακες το βράδυ
Άτομα σε δίαιτα αδυνατίσματος που καταναλώνουν τους περισσότερους υδατάνθρακες το βράδυ διατηρούν πιο υψηλή την ταχύτητα του μεταβολισμού τους και χάνουν πιο πολύ βάρος συγκριτικά με όσους τους κατανέμουν ισόποσα σε όλα τα γεύματά τους.

Δοκιμάστε αυτά: Γυμναστείτε πριν από το βραδινό γεύμα, ώστε οι υδατάνθρακες να αναπληρώσουν την απώλεια γλυκογόνου από την άσκηση. Φροντίστε οι θερμίδες του βραδινού να μην υπερβούν τις 500. Γεμίστε το – του πιάτου σας με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το άλλο – με λαχανικά, στα οποία θα προσθέσετε ελαιόλαδο, και το τελευταίο τρίτο με άπαχη πρωτεΐνη, ζωική ή φυτική – μην καταναλώνετε προϊόντα σόγιας αν έχετε πρόβλημα θυρεοειδούς! Ολοκληρώστε το γεύμα σας τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον ύπνο.

Πίνε παγωμένα ροφήματα
Τα κρύα ροφήματα διεγείρουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του διεγείρει το μεταβολισμό. Επιπλέον, αναγκάζουν το σώμα να χρησιμοποιήσει ενέργεια, επομένως να δαπανήσει θερμίδες για να τα ζεστάνει.

Δοκιμάστε αυτά: Πιείτε αρκετό κρύο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και επίσης παγωμένο τσάι ή καφέ. Προσθέστε παγάκια για να μειώσετε περαιτέρω τη θερμοκρασία τους και να τη διατηρήσετε χαμηλή. Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με κρύο ανθρακούχο νερό, σόδα ή νερό με λίγο χυμό λεμονιού.

 

womenonly.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *