Οι βιταμίνες και η σχέση τους με την επιδερμίδα και την ομορφιά του προσώπου

Οι βιταμίνες είναι διάφορες χημικές ενώσεις  που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία  του ανθρώπινου οργανισμού. Ο ρόλος τους είναι “καταλυτικός” όσον αφορά την  παραγωγή και χρήση της ενέργειας, ενώ βοηθούν στην ρύθμιση όλων των μεταβολικών  διαδικασιών. Οι βιταμίνες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα και δρουν  καταλυτικά ακόμα και σε μικρές ποσότητες προάγοντας την καλή λειτουργία του  οργανισμού ρυθμίζοντας πολλές χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο  ανθρώπινο σώμα. Ένα από τα οφέλη που έχει η ισορροπημένη σε βιταμίνες διατροφή  είναι και η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης των γυναικών μέσω της καλύτερης “ποιότητας” της επιδερμίδας του προσώπου. Οι γυναίκες που τρέφονται σωστά και  που λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες στις σωστές αναλογίες κατά κανόνα  έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν μια λεία, σφιχτή  και απαλή επιδερμίδα προσώπου με ελαστικότητα και ζωντάνια. Οι γυναίκες αυτές θα  λέγαμε ότι κυριολεκτικά λάμπουν. Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες που έχουν  έλλειψη σε κάποιες βιταμίνες, είναι πολύ πιθανόν να έχουν ένα “σκοτεινό” πρόσωπο  που θα φαίνεται πιο γερασμένο ή αφυδατωμένο. Το ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα  αναφέρει  λεπτομερώς τη συσχέτιση της κάθε βιταμίνης με την ομορφιά του προσώπου καθώς και  ποια είναι τα οφέλη στην επιδερμίδα των γυναικών.

Παρακάτω αναφέρεται η χρησιμότητα που έχουν  ορισμένες βιταμίνες στην επιδερμίδα του προσώπου δηλαδή στην ομορφιά.
Βιταμίνη Α (ρετινόλη)
Η βιταμίνη Α γνωστή και ως ρετινόλη, διεγείρει “την ανανέωση των κυττάρων”, ενώ προάγει την καλή υγεία της επιδερμίδας τόσο του  προσώπου όσο και του σώματος. Σε ορισμένα καλλυντικά που αφορούν την επιδερμίδα  του προσώπου μπορείτε να συναντήσετε την βιταμίνη Α ως ένα από τα “κρίσιμα” συστατικά. Το β καροτένιο αποτελεί την προβιταμίνη της βιταμίνης Α και μπορεί  επίσης να το συναντήσετε σε διάφορες ενυδατικές κρέμες – αντιρυτιδικές κρέμες, κ.τ.λ. Η βιταμίνη Α είναι ένα αναπόσπαστο συστατικό σε πάρα πολλές αντιρυτιδικές  κρέπες προσώπου διότι πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη αυτή “μάχεται” σθεναρά τη γήρανση  των κυττάρων ή την φωτογήρανση. Επίσης, θεωρείται ως η βιταμίνη που  προάγει την ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Οι πιο γνωστές βιταμίνες του συμπλέγματος Β  είναι οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6 και Β12. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών  μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα στην επιδερμίδα του προσώπου τόσο όσο  αφορά την υγεία αλλά όσο αφορά και την αισθητική. Για παράδειγμα η έλλειψη  βιταμίνης Β2 προκαλεί σκάσιμο των χειλιών ή απολεπιστική φλεγμονή του δέρματος. Η έλλειψη άλλων βιταμινών που ανήκουν στην κατηγορία του συμπλέγματος Β μπορούν  να προκαλέσουν δερματίτιδες, κ.τ.λ.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C μπορεί να “φωτίσει” κυριολεκτικά  τα πιο σκοτεινά σημεία του προσώπου. Η βιταμίνη C συναντάται σε πολλές καλλυντικές  κρέμες όπως αντιρυτιδικές κρέμες, ενυδατικές  κρέμες, λευκαντικές  κρέμες προσώπου, κ.τ.λ. Η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές  μεταβολικές διεργασίες και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου το οποίο βοηθάει στη  σύσφιξη της επιδερμίδας του προσώπου, στη διατήρηση της υγρασίας και στην  βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν  καλλυντικές κρέμες προσώπου που περιέχουν βιταμίνη C διατηρούν ένα λαμπερό  πρόσωπο γεμάτο ζωντάνια και νεότητα.
Βιταμίνες D2 – D3
Οι βιταμίνες αυτές σχηματίζονται στο ανθρώπινο “δέρμα” με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Η χρησιμότητάς της σχετίζεται  πιο πολύ με την “καλή υγεία” των δοντιών και των οστών διότι βοηθάει στην  ενεργοποίηση του ασβεστίου.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε βοηθάει και προωθεί μια ήπια και  απαλή επιδερμίδα προσώπου. Αν θέλετε να αποκτήσετε μια βελούδινη επιδερμίδα τότε  η βιταμίνη αυτή είναι σύμμαχός σας. Επίσης βοηθάει αρκετά στην καταπολέμηση των ελεύθερων  ριζών εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει αντιοξειδωτική  δράση. Η βιταμίνη Ε αποτελεί κρίσιμο συστατικό σε πολλές καλλυντικές  κρέμες όπως ενυδατικές, αντιγηραντικές, επουλωτικές για διάφορα σημάδια, κ.τ.λ.
Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πολλές αντιρυτιδικές  κρέμες διότι είναι ευρέως γνωστό ότι προάγει την ελαστικότητα του δέρματος και  καταπολεμάει τις ρυτίδες  του προσώπου. Πολλές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν κρέμες που περιείχαν  στα συστατικά την βιταμίνη Κ είχαν αρκετά καλά αποτελέσματα.
Προσοχή
Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και  διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά δεν είναι καραμέλες και για αυτό δεν θα πρέπει  να λαμβάνονται αλόγιστα. Η υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει  διάφορα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτό δεν θα πρέπει να  γίνεται δίχως μέτρο. Το ίδιο ισχύει και με διάφορες καλλυντικές κρέμες με  βιταμίνες ή άλλα συστατικά, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο με βάση τη  συχνότητα που αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης. Η υπερβολική λήψη βιταμινών δεν θα  σας κάνει πιο όμορφη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *