Πρωϊνή δυσκαμψία στα δάκτυλα των χεριών

Ο ιατρός Παναγιώτης Νταγιόπουλος αναλύει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτήν την πάθηση των δακτύλων.

 

Πολλές φορές το πρωινό ξύπνημα ακολουθείται από πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών που συνοδεύεται από οίδημα. Η εμφάνισή αυτών σε γυναίκες εμμηνοπαυσιακής ηλικίας είναι συχνή, αλλά μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα αυτά, όταν επιμένουν, μπορεί να κρύβουν μια εικόνα ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος, και διαφέρει από την οστεοαρθρίτιδα που οφείλεται σε φθορά και εκφύλιση των αρθρώσεων λόγω κυρίως της ηλικίας. Μπορεί να προσβάλει πολλές αρθρώσεις (π.χ. με συμμετρική εντόπιση στις αρθρώσεις), καθώς να έχει και συμπτώματα σε άλλα όργανα, πέραν των οστών. Η πρωινή δυσκαμψία μπορεί να διαρκέσει πάνω από 30 λεπτά και να μην υποχωρεί με την ξεκούραση.

Η ήπια διάταση των αρθρώσεων μπορεί να ανακουφίσει, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η επίμονη διάταση των δακτύλων μέχρι να κάνουν αυτό το χαρακτηριστικό ήχο σπασίματος. Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη προσφέρουν μικρή και παροδική ανακούφιση, γιʼ αυτό και η επιμονή παρόμοιων συμπτωμάτων για αρκετά μεγάλο διάστημα πρέπει να διερευνηθεί από γιατρό. Η εξέταση από το γιατρό μπορεί επίσης να αποκαλύψει ότι η πρωινή δυσκαμψία και πόνος στα δάκτυλα δεν οφείλονται σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, αλλά μπορεί να οφείλονται σε άλλες πιο αθώες αιτίες, όπως τενοντίτιδες ή πιέσεις νεύρων τις περιοχής.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *