Φύτεψε και εσύ μια τριανταφυλιά, μπορείς!

Εάν θέλετε λίγες μικρές τριανταφυλλιές  αρκετά εύκολα, γρήγορα και χωρίς να σας κοστίσει σχεδόν τίποτα τότε ακολουθείστε την τεχνική των μοσχευμάτων. Το savoirville.gr υποστηρίζει πως τα μοσχεύματα είναι μια γρήγορη τεχνική για να δημιουργήσετε τριανταφυλλιές από τις υπάρχουσες του κήπου ή της βεράντας σας ή ακόμη και ενός γείτονα. Έχει δίκιο

 

Τα τριαντάφυλλα είναι ίσως τα πιο γνωστά λουλούδια που καλλιεργούνταν από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα καλλιεργούσαν και σαν διακοσμητικά φυτά, αλλά και για τα αιθέρια έλαια που περιέχουν. Εξάλλου, κατά τον Μεσαίωνα, τα χρησιμοποιούσαν σαν φαρμακευτικά φυτά και η τεχνική της καλλιέργειας τους ήταν ήδη πολύ αναπτυγμένη.
Από τις αρχές του 19ου μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη πολλά νέα είδη και ασιατικές ποικιλίες, που προστέθηκαν στα πολυάριθμα ευρωπαϊκά είδη, τα περισσότερα από τα όποια προέρχονταν από τις ολλανδικές καλλιέργειες του 17ου αιώνα.
Σήμερα, ο αριθμός των ποικιλιών θα πρέπει να φτάνει γύρω στις 20.000 γεγονός που αποδεικνύει την εξέλιξη του είδος της και την προσαρμοστικότητα της στο περιβάλλον.

Τι είναι τα μοσχεύματα

Μόσχευμα είναι τα μέρη του φυτού που δεν έχουν ρίζα, προέρχονται από ένα υγιές φυτό και τα φυτεύουμε στο χώμα για να δημιουργήσουν ρίζα. Τα πιο πολλά είδη φυτών μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μόσχευμα.
Με αυτή την διαδικασία πολλαπλασιασμού έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα μικρά κλαδάκια που κόβουμε.
Μπορούμε όλο τον χρόνο να εφαρμόζουμε αυτή την διαδικασία, αλλά είναι πιο εύκολο και γρηγορότερο να φροντίζουμε να παίρνουμε μοσχεύματα από ένα φυτό την εποχή που τα νέα βλαστάρια του είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

 

 

 

Πώς λειτουργούν

Με τον ορό αυτό εννοούμε τη δημιουργία νέων φυτών από κομμάτια βλαστών που ριζοβολούν, τα όποια κόβουμε από τα μητρικά φυτά, δηλαδή τις τριανταφυλλιές.
Με άπλα λόγια αυτό το κομμάτι βλαστού είναι σε θέση να αναπαράγει ρίζες και φύλλα εξ’ αρχής δίνοντας μας ένα νέο φυτό τριανταφυλλιάς πλήρως αυτοδιαχειριζόμενο. Έτσι στην ουσία μπορούμε να κοινοποιήσουμε την αγαπημένη μας τριανταφυλλιά αφού το νέο φυτό θα είναι πανομοιότυπο με το μητρικό.
Η χρήση μοσχευμάτων για το πολλαπλασιασμό των φυτών είναι μια τεχνική που ακολουθείται από αρκετούς ερασιτέχνες κηπουρούς με μεγάλη επιτυχία. Βέβαια ας έχουμε κατά νου ότι, τα νέα φυτά που θα προκύψουν με την χρήση μοσχευμάτων δεν ανθίζουν τόσο γρήγορα και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με φυτά που προκύπτουν με την χρήση άλλων μεθόδων όμως είναι το ίδιο εύρωστα και δεν μας έχουν κοστίσει σχεδόν τίποτα.

Περίοδος προσαρμογής μοσχευμάτων τριανταφυλλιάς

Από τα τέλη του Αυγούστου ως τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι ασφαλώς μια από τις καλύτερες για το πολλαπλασιασμό των φυτών με μοσχεύματα επειδή, όπως και την άνοιξη, η ατμόσφαιρα είναι μάλλον υγρή και η ατμοσφαιρική υγρασία ευνοεί τη ριζοβόληση των μοσχευμάτων. Αρκετοί ερασιτέχνες κηπουροί πολλαπλασιάζουν με αυτόν τον τρόπο τις τριανταφυλλιές τους και όταν τις κλαδεύουν Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Τα μοσχεύματα όμως αυτά είναι πολύ υλοποιημένα με αποτέλεσμα να θέλουν 4 με 5 μήνες να ριζοβολήσουν.

 

Ποιες ποικιλίες πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα

Οι τριανταφυλλιές πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό που είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος. Ανάμεσα στις χιλιάδες ποικιλίες τριανταφυλλιάς που μπορούμε να εντοπίσουμε στους διάφορους κήπους, βεράντες, και στα κατάλληλα μαγαζιά προμηθευτών ο πολλαπλασιασμός με μόσχευμα είναι κατάλληλος για όλα τα τυπικά είδη τριανταφυλλιάς, τις τριανταφυλλιές με μακριά κλαδιά, που δεν είναι πολυφοράς, και τις τυπικές θαμνώδεις τριανταφυλλιές.
Εάν δεν είστε σίγουροι για το είδος της τριανταφυλλιάς που θέλετε να πολλαπλασιάσετε μπορείτε να ρωτήσετε έναν γεωπόνο ή έναν προμηθευτή ή δοκιμάστε άπλα να το πολλαπλασιάσετε την τριανταφυλλιά που επιθυμείτε θα έχετε χάσει το πολύ 10 λεπτά από το απόγευμα σας.

Κριτήρια επιλογής

Κόψτε τα μοσχεύματα από κλαδάκια, στα όποια έχει τελειώσει η ανθοφορία, αφού εξετάσετε προσεκτικά τα μπουμπούκια, που πρέπει να είναι φουσκωμένα, αλλά κλειστά. Σε γενικές γραμμές, το καλύτερο σημείο για να πάρετε το μόσχευμα είναι το μεσαίο τμήμα των κλάδων.
Κόψτε τους βλαστούς από το μητρικό φυτό, αφήνοντας σε αυτούς ένα κομμάτι παλαιού κλαδιού στο όποιο βρίσκονται. Τα μπουμπούκια πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα αλλά σε κατάσταση «αναπαύσεως» , δηλαδή τελείως κλειστά (στο πλάι). Αν το μασχαλιαίο «μάτι» είναι έτοιμο να ανοίξει (δηλαδή το μικρό μπουμπουκάκι – οφθαλμός που βρίσκεται εκεί που αρχίζει το έλασμα του φύλλου), το μόσχευμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Διαδικασία

– Πάρτε τα μοσχεύματα από τους πλευρικούς ημιξυλώδεις βλαστούς, αλλά να θυμάστε, ότι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατοί, ούτε πολύ μαλακοί.
-Κόψτε τους από το μητρικό φυτό μαζί με ένα κομμάτι παλιό ξύλο.
– Το μόσχευμα πρέπει να έχει μήκος 25-30 εκατοστά.
– Κόψτε όλα τα φύλλα και τα μπουμπούκια που βρίσκονται στη μασχάλη τους, αφήνοντας 1-2 φύλλα και τα αντίστοιχα μασχαλιαία μπουμπούκια (οφθαλμοί) στην κορυφή του μοσχεύματος.
– Διαλέξτε ένα σκιερό μέρος, σκάψτε στο χώμα βαθιές τρύπες 15 περίπου εκατοστά και τοποθετήστε.
– Για μεγαλύτερη επιτυχία εάν επιθυμείτε μπορείτε να πασπαλίστε τη βάση των μοσχευμάτων με ορμόνες ριζοβολήσεις και φυτέψτε τα στις τρύπες ως το ύψος των φύλλων, που έχετε αφήσει.
– Πατήστε καλά το χώμα και ποτίστε.

Το νόημα της ευτυχίας δεν είναι για όλους το ίδιο. Ορισμένοι την ταυτίζουν με τον πλούτο, άλλοι με την υγεία, την ομορφιά, τη νεότητα ή τη φήμη. Για πολλούς αρκεί ένας κάλος λόγος, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά και η αίσθηση ότι οι άνθρωποι γύρω τους είναι καλά, για να νιώσουν και οι ίδιοι ευτυχισμένοι.

Για έμενα, ευτυχία είναι ένας ολάνθιστος κήπος από τριανταφυλλιές, σε μια παλέτα όλων των χρωμάτων , που ευωδιάζει με αρώματα ένα σπίτι με χαρούμενες φωνές και γέλια.

savoirvivre.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *