60 χρόνια Chloé

«Chloé. ATTITUDES» ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΟ PALAIS DE TOKYO ΣΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΙΚΟ ΜΟΔΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ 60 ΧΡΟΝΩΝ.
Chanel σημαίνει μπουκλέ υφάσματα και πέρλες. Yves Saint Laurent σημαίνει σμόκιν. Louis Vuitton σημαίνει… ταξίδι. Ομως ποιο είναι το σύμβολο της Chloé; Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον οίκο που ίδρυσε η Γκάμπι Αγκιόν το 1952 στο Παρίσι;

Η απάντηση βρίσκεται στον χαρακτήρα της δημιουργού του. Ανήσυχη και δραστήρια, η Αγκιόν μετακόμισε το 1945 στη Γαλλία από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έγινε σύντομα μέρος της παρέας των διανοούμενων που σύχναζαν στα καφέ της αριστερής όχθης. Τον τρόπο ζωής τους και την φιλοσοφία τους υιοθέτησε όταν θέλησε να ιδρύσει τον δικό της οίκο μόδας το 1952 -η άνεση και η ελευθερία των κινήσεων ήταν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της καθώς οι γυναίκες στις οποίες απευθύνονταν περνούσαν μεγάλο μέρος του χρόνου τους εκτός σπιτιού.

Οι πρώτες δημιουργίες της Chloé γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και έτσι το 1956 η Αγκιόν παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή της σε ένα χαλαρό show στο Café de Flore. Η επίδειξη εγκαινίασε μια νέα εποχή για την γαλλική μόδα. Η υψηλή ραπτική έχασε έδαφος προς όφελος του prêt-à-porter -η καθιέρωση του όρου αποδίδεται στην Γκάμπι Αγκιόν- και οι μικρές συλλογές που παρέχουν στην καταναλώτρια την δυνατότητα πολλαπλών συνδυασμών καθιερώθηκαν.

Οι δημιουργίες της Γκάμπι Αγκιόν καθώς και των σχεδιαστών που την διαδέχτηκαν στο τιμόνι της Chloé -Ζαράρ Πιπάρ, Μαξίμ ντε λα Φαλέζ, Καρλ Λάγκερφελντ, Μαρτίν Σιτμπόν, Στέλλα Μακάρτνεϊ, Φίμπι Φίλο, Χάνα Μαγκίμπον και Κλερ Γουάιτ Κέλερ- συνιστούν την ραχοκοκαλιά της έκθεσης «Chloé. Attitudes»που θα διαρκέσει ως τις 18 Νοεμβρίου στο Palais de Tokyo του Παρισιού.

Κι επειδή 60 χρόνια είναι αυτά, η Chloé «επανεκδίδει» 16 εμβληματικά κομμάτια από συλλογές περασμένων ετών, τα οποία θα διατίθενται στις μπουτίκ του οίκου από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Στην επετειακή αυτή συλλογή περιλαμβάνονται το φόρεμα-βιολί που σχεδίασε ο Λάγκερφελντ για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1983, το T-shirt- ανανάς της Στέλλα Μακάρτνεϊ του 2001, η Paddington bag της Φίμπι Φίλο του 2005 και άλλα κλασικά και αγαπημένα.

gynaikamag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *