Έθιμο Μ.Πέμπτης & μυστικά για επιτυχημένα βαμμένα κόκκινα αβγά.

Red-Easter-Eggs

Κατά τη λαϊκή παράδοση, όταν ανακοίνωσαν την ανάσταση του Χριστού κανένας δεν το πίστεψε. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά φώναξε: ‘Μπορεί τα αβγά αυτά να γίνουν κόκκινα;’. Και τότε έγινε θαύμα, τα αβγά κοκκίνισαν. Το γεγονός αυτό καταγράφεται στο Ρωσικό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα. Το συγκεκριμένο μοναστήρι χτίστηκε το 1885 από το Ρώσο αυτοκράτορα Αλέξανδρο τον Γ’ και τους αδελφούς του εις μνήμη της μητέρας του, αυτοκράτειρας Μαρίας, και βρίσκεται στη Γεθσημανή.

palettino
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, τα αβγά βάφονται κόκκινα συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού. Μία άλλη άποψη, ωστόσο, αναφέρει ότι πρόκειται για εβραϊκό έθιμο που υιοθέτησαν και οι χριστιανοί.

DSC03579

Μυστικά για επιτυχημένο βάψιμο:

Πριν αρχίσετε τη διαδικασία, πρέπει να πλύνετε πολύ καλά τα αβγά σας, για να απομακρυνθούν έτσι οι λιπαρές ουσίες που υπάρχουν στο τσόφλι και εμποδίζουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί. Διαφορετικά θα μοιάζουν σαν τα ρούχα που έχετε ρίξει κατά λάθος στη χλωρίνη και έχουν ξεβαφτεί ανομοιόμορφα.

Εάν τα έχουμε στο ψυγείο, τα αφήνουμε να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου για να μη σπάσουν.



Βάζουμε δυόμισι λίτρα νερό στην κατσαρόλα και, αφού βράσει, ρίχνουμε δύο φακελάκια μπογιά (για 50 αυγά) και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ξίδι ή και πολύ περισσότερο. Χρησιμοποιήστε ξύδι και μάλιστα σε γενναίες ποσότητες. Είναι αυτό που θα δώσει ζωή και θα τονώσει το χρώμα των αυγών σας.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε προσεκτικά ένα ένα τα αβγά στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν δέκα λεπτά.

Για να αποφύγουμε το σπάσιμο και κατά τη διαδικασία βαφής, καλό είναι μόλις πάρουν την πρώτη βράση, να χαμηλώσετε αμέσως τη φωτιά.

Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή σε ένα βαμβακερό πανί και γυαλίστε τα αβγά σας. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Η παράδοση θέλει τα αβγά που βάφονται κόκκινα τη Μ. Πέμπτη να διατηρούνται 40 ημέρες εκτός ψυγείου, χωρίς να παρουσιάσουν καμία αλλοίωση, αν δε τα «διαβάσει» ο παπάς. Ο μύθος τα θέλει να διατηρούνται για ένα ολόκληρο χρόνο. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών γίνεται μετά το άκουσμα του ‘Χριστός Ανέστη’. Το έθιμο είναι χαιρετιστήριο, αλλά κρύβει ένα μικρό ανταγωνισμό, αφού ο νικητής του τσουγκρίσματος είναι μεταφορικά και ο πιο γερός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Πρωτότυπες και απίθανες ιδέες για να διακοσμήσετε τα φετινά σας πασχαλινά αυγά!(Photos & Videos)


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

BANNER PALETTINO SALE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *