Ερχεται το Πάσχα… ώρα για γενική καθαριότητα

Η καθαριότητα είναι μία πολύ υποκειμενική έννοια για τον καθένα. Για κάποιους καθαρό είναι το σπίτι όταν δεν κυκλοφορούν σκουπίδια στους διαδρόμους. Για κάποιους άλλους όταν δεν υπάρχει ούτε κόκκος σκόνης ακόμα και στο πιο ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης. Ακόμα και για εσάς, τους δεύτερους, όμως υπάρχει μία ακόμα πιο σκληροπυρηνική κατηγορία αυτών που θα ήταν ικανοποιημένοι μόνο αν το σπίτι τους βρισκόταν σε κατάσταση μόνιμης αποστείρωσης (κάτι σαν τον Τζακ Νίκολσον, στο Καλύτερα Δεν Γίνεται).

Αυτό που έχει σημασία είναι να νιώθουμε την μισή έστω αρχοντιά στον χώρο που ζούμε και κινούμαστε, εμείς και οι συγκάτοικοί μας, και, είτε μας αρέσει είτε όχι, για να γίνει αυτό χρειάζεται μια στο τόσο να σηκώνουμε τα μανίκια και να πιάνουμε τη σκούπα –το ξεσκονόπανο, τη σφουγγαρίστρα και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Βασική εξάσκηση

Αφήστε τις δικαιολογίες: Κανείς δεν έχει ούτε χρόνο ούτε διάθεση να καθαρίζει κάθε λίγο και λιγάκι το σπίτι. Όταν, όμως, αυτό βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης (βλέπε: Σκόνη παντού, λεκέδες στο πάτωμα και μπάνια μέσα στη γλίτσα), αν δεν θέλετε να αρχίσει να απειλείται η υγεία σας, καλά θα κάνετε να καθαρίσετε τουλάχιστον τα βασικά. Αυτά, με σειρά προτεραιότητας, είναι:

Μπάνιο: Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό μπάνιου σε μορφή σπρέι και ψεκάστε την λεκάνη, την μπανιέρα και τον νεροχύτη. Έπειτα, περάστε τα σημεία με ένα βετέξ. Αν ο πάτος της λεκάνης έχει πιάσει γλίτσα, ρίξτε μέσα λίγη χλωρίνη και τρίψτε το σημείο καλά με το πιγκάλ, για να αφαιρεθεί εντελώς η γλίτσα. Τραβήξτε το καζανάκι.

Ξεσκόνισμα: Το πιο απλό που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα κομμάτι ύφασμα και να το περάσετε πάνω από όλες τις επιφάνειες (από έπιπλα, ράφια, διακοσμητικά, από κορνίζες και πίνακες). Μπορείτε ακόμα να πάρετε τα ειδικά πανάκια για την σκόνη που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Πάτωμα – μοκέτες – χαλιά: Η ηλεκτρική σκούπα είναι μία θαυμάσια εφεύρεση που μας γλυτώνει από τρομερό κόπο και χρόνο. Δεν χρειάζεται να σας πούμε τι να κάνετε αλλά ποια σημεία να προσέξετε γιατί μαζεύουν χνούδια και σκόνη: Τις γωνίες, τις γωνίες που σχηματίζονται πίσω από πόρτες, το πάτωμα κάτω από κρεμάστρες και καλόγερους, το πάτωμα κάτω από καναπέδες και κρεβάτια, το πάτωμα κάτω από τα σώματα του καλοριφέρ, τα σοβατεπί, τα σημεία όπου συγκεντρώνονται πολλά καλώδια (π.χ. κάτω από τα γραφείο όπου υπάρχει υπολογιστής, ηχεία κλπ). Αν το πάτωμα του σπιτιού είναι από πλακάκι ή μάρμαρο καλό είναι μία στο τόσο να το σφουγγαρίζετε για να καθαρίζουν τυχόν λεκέδες από παπούτσια, τροφές και υγρά. Αν είναι ξύλινο χρησιμοποιείστε το ειδικό υγρό καθαριστικό για ξύλινα πατώματα που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Λευκά είδη: Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καλό είναι να αλλάζετε σεντόνια, πετσέτες (μπάνιου-κουζίνας), τραπεζομάντηλα. Ειδικά για τις πετσέτες χεριών που χρησιμοποιούνται πιο τακτικά, καλό είναι να αλλάζουν κάθε 3-4 μέρες.

Για… προχωρημένους

Για πολλούς ήδη τα παραπάνω είναι πολλά. Για κάποιους άλλους, όμως, τώρα ξεκινάει η δράση:

Μπάνιο

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε χλωρίνη στο σπίτι μπορείτε να καθαρίσετε την λεκάνη του μπάνιου με μαγειρική σόδα και ξύδι –ρίξτε σόδα, ψεκάστε την με ξύδι και τρίψτε καλά με το πιγκάλ. Θα χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια, όμως η λεκάνη θα μυρίζει καλύτερα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τη μπανιέρα, μόνο που εδώ θα χρειαστείτε ένα σκληρό σφουγγάρι με το οποίο, αφού ρίξετε σόδα, θα τρίψετε καλά τα «δύσκολα» σημεία και κυρίως τη γλίτσα που μαζεύεται γύρω από την βαλβίδα του σιφονιού. Ένα σημείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην λεκάνη του μπάνιου είναι αυτό που βρίσκεται «κρυμμένο» μέσα από το χείλος της λεκάνης (εκεί που μπαίνει το καθαριστικό-αρωματικό), καθώς πιάνει γλίτσα που δεν φαίνεται αν δεν σκύψετε στο συγκεκριμένο ύψος.

Για τις μπαταρίες του μπάνιου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό ειδικό για τα άλατα, ενώ για το μεταλλικό τηλέφωνο του ντους μπορείτε να το αφήσετε μία ημέρα σε ένα μπολ με ξύδι και έπειτα να το καθαρίσετε με ένα στεγνό πανί.

Για τα πλακάκια του μπάνιου, και δη τους αρμούς, χρησιμοποιήστε μισό φλιτζάνι τσαγιού ξύδι σε τρία λίτρα νερού και σφουγγαρίστε τα ή τρίψτε τα αν χρειάζεται με ένα σκληρό σφουγγάρι. Πριν σφουγγαρίσετε, όμως, «περάστε» τα πλακάκια με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρεθούν οι τρίχες και τα χνούδια.

Για τις κουρτίνες του μπάνιου που μαζεύουν άλατα και γαριάζουν στο τελείωμά τους, η πιο εύκολη λύση, εάν είναι υφασμάτινες, είναι να τις βάλετε στο πλυντήριο ρούχων σε ένα σύντομο πρόγραμμα για χρωματιστά. Αν είναι πλαστικές θα πρέπει να τις τρίψετε με ένα σφουγγάρι που θα έχει «ποτίσει» με σόδα και ξύδι. Αν πάλι έχετε ντουζιέρα με πόρτα θα χρειαστεί λίγη παραπάνω δουλειά, με σφουγγάρι και υγρό απορρυπαντικό για τα άλατα στα σημεία των ενώσεων.

Aν στο μπάνιο υπάρχει μηχάνημα εξαερισμού θυμηθείτε να αφαιρείτε μία στο τόσο το κάλυμμα και να το καθαρίζετε γιατί μαζεύει πολύ σκόνη που τον εμποδίζει να λειτουργήσει σωστά.

Τέλος, ρίξτε μια ματιά και στο πλυντήριο των ρούχων. Είναι πολύ πιθανό να έχουν μαζευτεί χνούδια στα λάστιχα της πόρτας, ενώ τακτικό καθάρισμα χρειάζεται, στα περισσότερα πλυντήρια, και το φίλτρο που βρίσκεται στο κάτω μέρος και σφραγίζει με πορτάκι.

Δημιουργήστε στο μπάνιο ακόμα πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα τοποθετώντας σε λιγότερο εμφανές σημείο ένα αρωματικό ποτ πουρί ή ένα μπουκάλι με αρωματικά έλαια και στικς.

Tip: Ο καλύτερος τρόπος να διατηρείτε το μπάνιο σας σε καλή κατάσταση είναι να καθαρίζετε τυχόν λεκέδες κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε, π.χ. την οδοντόκρεμα που έσταξε στον νεροχύτη, τα απολειφάδια του σαπουνιού στην σαπουνοθήκη, τις τρίχες μετά το ξύρισμα ή το χτένισμα και φυσικά την λεκάνη με το πιγκάλ.

Κουζίνα

Είναι ο χώρος του σπιτιού που, σύμφωνα με έρευνες, φιλοξενεί τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια. Στις επιφάνειες της κουζίνας όπου ακουμπούν τρόφιμα καλό είναι να αποφεύγουμε τα καθαριστικά με ισχυρή απολυμαντική δράση –εκτός αν επιλέξουμε ένα καθαριστικό ειδικά για αυτόν τον σκοπό (κυκλοφορούν στο εμπόριο). Έτσι, αν θέλετε να καθαρίσετε πάγκους και τραπέζια μπορείτε να τα ψεκάσετε με διάλυμα νερού και σόδας ή λεμονιού και έπειτα να τα σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζετε τις επιφάνειες από ντουλάπια και συρτάρια.

Μία φορά την εβδομάδα πρέπει να καθαρίζετε με ένα καθαριστικό αντιμικροβιακής δράσης (που περιέχει χλωρίνη) και τα χερούλια: των ντουλαπιών, των συρταριών, του ψυγείου, της ηλεκτρικής κουζίνας, του πλυντηρίου πιάτων. Για την κεραμική εστία της κουζίνας υπάρχουν ειδικά καθαριστικά σε παχύρρευστη μορφή –φροντίστε να την καθαρίζετε κάθε φορά μετά το μαγείρεμα. Για το εσωτερικό του φούρνου καλό είναι, αν μαγειρεύετε συχνά, μία φορά την εβδομάδα να το καθαρίζετε με ακίνδυνα καθαριστικά, όπως: 2 κουταλιές σούπας υγρό σαπούνι και 2 κουταλιές Borax (βορικό νάτριο σε σκόνη – κυκλοφορεί στο εμπόριο). Ανακατέψτε το μίγμα, ψεκάστε με αυτό τον φούρνο, αφήστε το λίγη ώρα και μετά τρίψτε τον φούρνο με σφουγγάρι.

Για τον νεροχύτη και την μπαταρία χρησιμοποιείστε το ίδιο υγρό απορρυπαντικό αλάτων που θα χρησιμοποιήσετε και στο μπάνιο, προκειμένου να φύγουν τα άλατα. Δώστε έμφαση στο σημείο που βρίσκεται πίσω από τον νεροχύτη, εκεί που συνήθως ακουμπάμε το σφουγγάρι και τα απορρυπαντικά, γιατί συγκεντρώνει γλίτσα. Εκεί θα χρειαστεί να το τρίψετε με σφουγγάρι.

Τακτικό καθάρισμα χρειάζεται ακόμα ο φούρνος μικροκυμάτων και το εσωτερικό του ψυγείου. Στην περίπτωση του φούρνου μικροκυμάτων μπορείτε να τοποθετήσετε μία κούπα με λίγο νερό και πολύ ξύδι και να βάλετε τον φούρνο σε λειτουργία μέχρι να βράσει το υγρό. Έπειτα βρέξτε ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίστε το εσωτερικού του φούρνου. Για το ψυγείο το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πλύνετε με ζεστό νερό και σαπουνάδα, να το σκουπίσετε και έπειτα να τρίψετε το εσωτερικό του με σφουγγάρι βρεγμένο με μαγειρική σόδα που διώχνει και τις μυρωδιές.

Ο απορροφητήρας είναι ακόμα ένα σημείο που χρειάζεται τακτικό καθάρισμα γιατί μαζεύει γλίτσα. Ένα σφουγγάρι βρεγμένο με ξύδι είναι μία καλή λύση αν θέλετε να αποφύγετε τα χημικά καθαριστικά πάνω από το φαγητό. Εναλλακτικά μπορείτε να τον καθαρίσετε με ένα βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα. Επίσης, αν μαγειρεύετε καθημερινά καλό είναι μία φορά τον μήνα να ελέγχετε αν το εσωτερικό πλέγμα του απορροφητήρα χρειάζεται καθάρισμα ή αν χρειάζονται αλλαγή τα φίλτρα (θα βρείτε ανταλλακτικά στο εμπόριο). Τοποθετείστε τα αφαιρούμενα μέρη σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, αφήστε τα να μουλιάσουν και έπειτα καθαρίστε και στεγνώστε τα. Αν ο απορροφητήρας είναι πολύ παλιός μπορείτε να φωνάξετε τεχνικό για να σας τον αποσυνδέσει και να τον καθαρίσετε καλά εσωτερικά, στα καλύμματα των φτερών του όπου μαζεύεται η χοντρή βρωμιά.

Καθιστικό και κρεβατοκάμαρα

Το «κάτι παραπάνω» που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι χώροι, πέρα από το εβδομαδιαίο σκούπισμα, ξεσκόνισμα και αλλαγή στα λευκά είδη, είναι ο καθαρισμός του καναπέ και του στρώματος κάθε έναν με ενάμιση χρόνο με ειδικό μηχάνημα ατμού (δείτε περισσότερα σε παλαιότερο άρθρο), το πλύσιμο του παπλώματος στο κρεβάτι κάθε 2-3 μήνες (βεβαιωθείτε ότι πλένεται, διαφορετικά θα πρέπει να το στείλετε στο καθαριστήριο) και το πλύσιμο των μαξιλαριών (επίσης βεβαιωθείτε ότι πλένονται ή χρειάζονται στεγνό καθάρισμα).

Ακόμα, πλύσιμο θέλουν και οι κουρτίνες στους χώρους αυτούς κάθε έξι μήνες –ιδιαίτερα αν στο σπίτι ζουν καπνιστές.

Τέλος, προσεκτικό καθάρισμα χρειάζονται και τα τηλεχειριστήρια, τα τηλέφωνα αλλά και το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή. Για αυτά μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια εμποτισμένα με υγρά καθαρισμού.

Tip: (Ξε)καθάρισμα θέλουν και τα πράγματα που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε. Τα σφουγγάρια, για παράδειγμα, πρέπει να αλλάζονται όταν η σκληρή επιφάνειά τους αρχίζει να φθείρετε. Τα βετέξ όταν έχουν φθαρεί και έχουν λεκέδες που δεν φεύγουν. Η σφουγγαρίστρα θέλει αλλαγή αν φεύγουν κομμάτια από τα «μαλλιά» της. Το ξεσκονόπανο θέλει πλύσιμο, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, η ηλεκτρική σκούπα θέλει καθάρισμα αν έχει σκονιστεί και έχει μαζέψει χνούδια στα ροδάκια της. Αν έχουμε φορητή απλώστρα για τα ρούχα καλό είναι μία στο τόσο να την καθαρίζουμε με ένα βέτεξ, ενώ αν απλώνουμε ρούχα σε σχοινιά στο μπαλκόνι πρέπει κάθε φορά πριν το άπλωμα να τα «περνάμε» με ένα βετέξ για να αφαιρεθεί η σκόνη που έχει κολλήσει πάνω τους και έπειτα θα μεταφερθεί στα καθαρά ρούχα μας.

OurLife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *